Rata nașterilor premature a fost sensibil mai mare (14%) la maternitatea Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) față de media națională (9-10%), în anul 2020, chiar în condițiile în care pandemia a generat o scădere a numărului total de internări.
Foarte multe mame provin din grupe populaționale vulnerabile: nediagnosticarea unor boli materne asociate sarcinii, incidența crescută a infecțiilor antenatale, a malformațiilor congenitale intrauterine nedepistate și a bolilor genetice, în lipsa controlului medical regulat, cresc riscul nașterilor cu probleme și acutizează nevoia de aparatură medicală performantă.
Organizația Salvați Copiii România dotează secția de Terapie Intensivă neonatală a SUUB cu un dispozitiv UNIQUE + CFM – un sistem de hipotermie controlată pentru nou-născut, monitorizare continuă EEG și modernizarea rețelei de oxigen, în valoare totală de 64.500 de euro.
Maternitatea SUUB are 10 locuri de terapie intensivă și alte 10 locuri de prematuri, pentru îngrijirea nou-născuților cu vârste de gestație foarte mici sau cu afecțiuni grave, ce necesită suport cardiorespirator, mulți dintre aceștia fiind transferați de la alte maternități din țară.
Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, Managerul Spitalului Universitar de Urgență București: „În anul 2021, la Spitalul Universitar de Urgență București au fost 711 de naşteri, dintre care 76 de nou-născuţi prematur, iar 78 dintre bebeluși au fost spitalizaţi în Terapie Intensivă. Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III , având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. Aici am avut și avem personal bine instruit, medici devotaţi care fac tot ce știu și pot pentru salvarea vieţii celor mai mici pacienţi. Mulţumim Salvaţi Copiii pentru ajutorul pe care ni-l oferă și ne dorim ca împreună să putem salva cât mai multe vieţi”.
Doctorul Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie, a declarat: „Nașterea unui copil prematur este o dramă pentru familie, pentru că, fără ajutor medical prompt și adecvat, acești copii pot să nu supraviețuiască. Prematuritatea este însă și o problemă de sănătate publică importantă, fiindcă are un impact pe termen lung asupra calității vieții copilului, crește cererea de servicii medicale, influențează integrarea în școală și generează costuri medicale importante individuale și pentru societate”.
Suferința hipoxică perinatală, care poate afecta nou-născuții, indiferent de vârsta de gestație și greutate, cauzează distrugerea substanței cerebrale și, dacă nu conduce la deces, stă la baza unor handicapuri majore ale copilului. Câteva minute de hipoxie cerebrală pot să însemne o copilărie petrecută în spitale de recuperare. De astăzi, medicii Spitalului Universitar de Urgență București vor avea la dispoziție tehnologia care permite o răcire corporală controlată la copiii cu hipoxie la naștere, ceea ce va reduce afectarea neurologică.
Mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, menținând țara noastră pe primele locuri în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile ridicată (5,8‰). Aproape 10% din nașterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce duce la o rată mare a nașterilor premature și la o creștere a factorilor de risc în primii ani de viață.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a atras atenția asupra necesității intensificării eforturilor pentru întărirea sistemului medical: „Vom accelera programul de echipare a secțiilor de pediatrie și de terapie intensivă neonatală, pentru că subfinanțarea cronică, problemele sistemice s-au acutizat în această perioadă. Fondurile provenite din redirecționarea unei cote parte din impozitul pe venit sunt esențiale pentru copiii care au nevoie de intervenție medicală”.
Amalia Năstase, ambasador al campaniei, a vorbit despre mecanismul pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână, pentru a salva viața prematurilor: „Dotarea cu echipamente moderne a maternităților conduce neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat în ultimii ani. Salvați Copiii face un lucru minunat, dincolo de intervenția concretă și consistentă: ne învață cum să ajutăm. Mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit este la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cei de la Salvați Copiii știu cum să convertească acest procent în vieți salvate”.
La evenimentul de astăzi, 17 mai 2021 au participat: Prof. Univ. Dr. Cîrstoiu Cătălin – Manager Spitalul Univesitar de Urgență București, Dr. Diana Loreta Păun – Consilier Prezidențial, Administrația Prezidențială, Departamentul de Sănătate Publică, Dl. Andrei Baciu – Secretar de Stat Ministerul Sănătății, Prof. Dr. Alexandru Rafila – Președinte Societatea Română de Microbiologie, Prof. Univ. Dr. Cîrstoiu Monica Mihaela – Medic primar Obsterică – Ginecologie Spitalul Universitar, Dr. Adriana Dan – Șef Secție Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență București Dr. Cătălin Cîrstoveanu Șef Secției Terapie Intensivă Neonatală Spitalul „Marie Curie”, alături de Dna. Gabriela Alexandrescu Președinte Executiv, Salvați Copiii România dar și Dna. Anca Serea și Dna. Amalia Năstase – ambasadori ai Programului de Reducere a Mortalității Infantile Salvați Copiii