Department: BLOC ALIMENTAR
Blocul Alimentar a fost dat pentru prima data in functiune in anul 1978, odata cu deschiderea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Timp de trei decenii Blocul Alimentar a functionat neincetat, aici preparandu-se zilnic circa 3000-4500 de portii pe zi pentru pacientii internati in spital si pentru medicii de garda.
In anul 2009 activitatea in Blocul Alimentar se sisteaza ca urmare a necesitatii consolidarii antiseismice a corpului de cladire in care aceasta isi desfasoara activitatea. In perioada 2009-2012 hrana pentru pacientii internati in spital a fost asigurata prin achizitionarea de servicii de catering.
In luna septembrie a anului 2009 Blocul Alimentar este inchis pentru demararea lucrarilor de consolidare, reabilitare si modernizare. Aceste lucrari sunt finalizate in luna iunie 2012, moment cind are loc inaugurarea oficiala a uneia dintre cele mai moderne bucatarii de spital din Romania.
Circuitele in Blocul Alimentar au fost modernizate si create special dupa cerintele standardului ISO 22000 HACCP, standard care se afla la acest moment in faza de implementare in vederea monitorizarii punctelor critice de control in prepararea alimentelor. Suprafata totala pe care au fost proiectate circuitele in blocul alimentar este de aproximativ 800 de mp. Noul Bloc Alimentar va asigura un randament crescut in prepararea hranei pacientilor internati in spital, precum si o calitate superioara a acesteia .
In cadrul noului Bloc Alimentar se vor prepara in medie 22 de meniuri special create si adapate pentru gama larga de patologii abordate de specialitatile medicale in cadrul spitalului.
Valoarea investitiei pentru acest obiectiv se ridica la suma de 1.300.000 de euro reprezentand costul aferent lucrarilor de consolidare corp C, postconsolidare si dotare cu echipamente moderne de ultima generatie.
Valoarea echipamentelor este de aproximativ 250.000 de euro reprezentand totalitatea echipamentelor necesare pentru a asigura un flux continuu de masa pentru aproximativ 2000 de persoane.
Reamenajarea totala a spatiului reprezinta o investitie a Ministerului Sanatatii de 900.000 de euro in aceasta suma fiind inclusa consolidarea corpului C al SUUB format din spatiile aferente bucatariei, bloc operator si spatii tehnice. SUUB a efectuat investitii din fondurile proprii in valoare de 400.000 de euro pentru finalizarea lucrarilor aferente bucatariei.
Sursa de finantare pentru blocul alimentar a fost asigurata de Ministerul Sanatatii si din fondul de dezvoltare al spitalului .
La momentul prezent Blocul Alimentar dispune de urmatoarele echipamente si utilaje specifice care se ridica la cel mai inalt standard de calitate:
- 7 frigidere de capacitate mare cu racire ventilata dispuse in aria bucatariei pentru stocarea materiei prime
- 8 mese calde care asigura lantul de servire situat la extrema bucatariei;
- 2 cuptoare ventilo-convectoare unul cu alimentare electrica si unul cu alimentare cu gaz, dotate cu tavi tip GN si suporturi mobile pentru o manipulare facila.
- Linia de cald este compusa din 3 tipuri de grill, 4 fripteoze, 1 aragaz cu 4 duze, 1 aragaz cu 2 duze, o tigaie basculanta si elemente neutre de imbinare dispuse astfel incat optimizarea spatiului de lucru sa fie maxima, 7 marmide alimentate cu gaz avand capacitate de 210 litri fiecare, destinate special pentru prepararea ciorbelor, felului 2, a ceaiului si a laptelui;
- Linia de frig este compusa din 5 camere frigorifice si 1 camera de congelare dotate cu unitati individuale de racire si control electronic al temperaturii si dezghetare automata;
- Camera de zarzavat este dotata cu 2 masini automate de curatat radacinoase capacitate 400 de kg/ora, un robot de capacitate mare pentru tocat legume, spalatoare de legume;
- Camera de transare carne este prevazuta cu o masina automata de tocat carnea, sterilizator de cutite cu ultraviolete, dispozitiv de omorit insecte cu lumina UVA, frigider pentru depozitare carne.
- Camera de spalare vase este dotata cu o masina performanta de spalat vase dotata cu pompa de injectie, sistem Break-Tank, control electronic cu functia de dozare automata la spalare si clatire precum si cu 2 spalatoare moderne cu baterii flexibile suspendate.
- Bucataria mai are in dotare 2 mixere planere de capacitate mare si medie, un feliator de mezeluri, cuptor cu microunde, dispozitiv flexibil de spalare suprafete cu presiune, 3 hote de aspiratie performante dispuse strategic pentru captarea aerului viciat, carucioare moderne de transport alimente adaptate necesitatilor.
- La subsolul cladirii este amenajat un spatiu generos pentru depozitarea leguminoaselor si depozitarea conservelor pentru anotimpul rece.
- Finisajele spatiilor si a pardoselii au fost realizate din materiale speciale de inalta calitate pe baza de rasini si vopsele epoxidice.
Prin deschiderea acestui obiectiv se doreste imbunatatirea calitatii serviciilor in acest domeniu oferite de spital, contribuind astfel la cresterea satisfactiei pacientilor.
Imagini cu Blocul Alimentar inainte de reabilitare: