ZIUA MONDIALA A AUZULUI

Publicat pe: 03/03/2020

Data ultimei actualizari: 06.03.2020

3 martie este Ziua mondiala privind protectia sanatatii urechii si auzului. O buna sanatate a urechii inseamna, de fapt, o viata normala. Doamna doctor Daniela Vrinceanu, medic primar O.R.L. si coordonatorul compartimentului O.R.L. din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti va da cateva sfaturi privind sanatatea urechii si a auzului.

”Expunerea la zgomot reprezinta o cauza frecventa a pierderii auzului. Tot mai multi tineri poarta casti in urechi si foarte multi dintre ei asculta muzica tare, iar acest obicei le poate afecta auzul. Se creeaza o camera de rezonanta intre casca si timpan, iar acolo sunetul se amplifica. Tot ceea ce are peste 90 de decibeli este extrem de nociv pentru urechea interna si se pot produce leziuni ireversibile pe celulele ciliate din urechea interna. Recomandarea este sa folositi castile clasice, cele puse pe urechi si nu cele in urechi, deci nu pe cele intraauriculare. Castile care se pun in urechi nu doar ca sunt mai nocive, dar pot crea si leziuni in conductul auditiv extern ori descuamari si pot aparea infectii. Castile trebuie dezinfectate cu solutii pe baza de alcool macar o data pe zi.

Evitati sa mergeti in cluburi unde muzica este foarte tare, pentru ca basii sunt extrem de novici pentru ureche. Sunt foarte multe persoane care, din cauza expunerii la sunete puternice, raman cu un anumit zgomot in urechi, chiar daca nu-si pierd auzul.

Cand vorbim de sanatatea auzului importanta este si igiena urechii.

Atentie: spray-urile pentru urechi nu trebuie folosite sub nicio forma. Ele pulverizeaza diverse substante care ajung pana la timpan. Un betisor de ureche nu poate fi bagat pana in timpan si din aceasta cauza acolo va ramane un mediu umed in care se pot dezvolta ciuperci, care vor creea o serie de probleme urechii.

Nu trebuie sa avem urechea umeda. Daca la dus a intrat apa in ureche, trebuie sa o indepartam fie cu un colt al prosopului, fie cu betisorul pentru ureche.

Betisorul de ureche este singurul indicat pentru igiena urechii. Nu exista niciun risc sa ne perforam timpanul cu betisorul de ureche. La modul ideal este bine ca aceste betisoare sa fie cumparate din farmacii.

Toaleta urechii se face la 2- 3 zile, nu spalam in fiecare zi urechea, pentru ca secretia ceruminoasa are un rol de protectie. O ureche care ”fabrica” ceara este o ureche care functioneaza bine”.

Daca vi se pare ca nu mai auziti bine ori cei din jur va semnaleaza ca aveti o problema cu auzul, trebuie sa mergeti la medic, pentru a va face un control de specialitate.