Data ultimei actualizari: 02.03.2022
Ziua de 1 martie a fost o zi speciala pentru doamna E.D. Pacienta in varsta de 50 de ani, diagnosticata cu neoplasm mamar, care a fost supusa astazi unei interventii chirurgicale conservatoare, reprezentata de excizia limitata a glandei mamare afectate (sectorectomie) si tehnica ganglionului santinela cu indocianyne green. Sectorectomia este interventia prin care este excizata o portiune din glanda mamara, portiune care contine si leziunea neoplazica cu margini de siguranta care sunt evaluate histopatologic exteporaneu.
Din echipa operatorie multidisciplinara au facut parte: doamna prof. Cirstoiu Monica, sef Clinica Obstetrica- Ginecologie SUUB si medic primar cu competente in chirurgia oncologica, domnul dr George Pariza, medic primar chirurgie generala, domnul dr. Munteanu Octavian, medic primar obstetrica-ginecologie si doamna dr. Birjaru Andreea, medic primar ATI.
“Cea mai buna veste pentru pacienta noastra a fost ca ganglionul santinela s-a dovedit a fi negativ, astfel ca interventia a avut rol curativ, fara sa fie nevoie de evidare ganglionara extinsa”, a declarat doamna prof. univ. dr. Cirstoiu Monica.
Chirurgia conservatoare a sanului, care s-a impus treptat in ultimii ani in chirurgia oncologica a glandei mamare, urmareste obtinerea unor rezultate cosmetice acceptabile, pastrandu – se glanda mamara si fiind excizata doar tumora cu margini de siguranta, fara a afecta rata de supravietuire si fara a creste riscul de recidiva.
Este o alternativa la mastectomia radicale, operatie invalidanta cu repercursiuni asupra calitatii vietii pacientelor, care se poate recomanda in cazuri selectate in functie de stadiul bolii si caracteristicile histopatologice ale cancerului mamar. Selectia pacientelor este esentiala pentru succesul chirurgiei conservatoare. Acest gen de interventii sunt urmate de tratament oncologic si radioterapie cu scopul de a completa si definitiva rezultatele pe termen lung.
In tumorile de mici dimensiuni s-a constatat ca, de cele mai multe ori ganglionii axilari excizati, sunt negativi, motiv pentru care procedeul de examinare a ganglionului santinela evita evidarile ganglionare extensive fara a modifica supravietuirea pe termen lung. Astfel, prin evaluarea ganglionului santinela se poate stadializa corect leziunea neoplazica si sunt evitate complicatiile secundare evidarilor extensive (limfedemul de brat, durere cronica, parestezii). Metoda de identificare a ganglionului santinela cu indocyanine green are o acuratete a detectiei de peste 90%
In cazul pacientei de astazi, diagnosticata cu cancer mamar in stadiul I al bolii, fara imagini suspecte la nivel axillar, s-a utilizat metoda de identificare a ganglionului santinela cu indocyanine, rezultatul histopatologic extemporaneu fiind negativ, adica, ganglionul care colecteaza limfa din teritoriul tumoral si care are cele mai mari sanse sa fie invadat, nu prezenta celule neoplazice. In aceste cazuri, evidarea ganglionara completa nu este necesara, fiind evitate complicatiile acesteia. Interventia axilara a fost urmata de excizia tumorii cu margini de siguranta (sectorectomie), margini care sunt si ele evaluate histopatologic intraoperator.
In cazul pacientei noastre de azi, interventia conservatoare are rol curativ si va urma tratament oncologic si probabil radioterapie, avand un prognostic foarte bun pe termen lung.” a precizat dr George Pariza.
Pacienta se afla in evidentele SUUB de acum 3 luni. Atunci, in timpul unei mamografii de rutina s-a descoperit o tumora de mici dimensiuni (sub 2 cm) , care ecografic avea caracter malign. Fiind o tumora cu grad de suspiciune inalt, in cadrul comisiei oncologice a SUUB s-a recomandat excizia chirurgicala. Intrunind criteriile pentru o excizie limitata s-a optat, de comun acord cu pacienta, pentru sectorectomie insotita de evaluarea ganglionului santinela. Pacienta a fost supusa astazi acestei interventii conservatoare a sanului, evitand o interventie chirurgicala mutilanta.
Dr. Adrian Dumitru , medic primar Anatomie Patologică: ”Examenul extemporaneu intraoperator pentru evaluarea marginilor de rezectie si a limfoganglionului santinela a avut un rezultat negativ, deci fara invazie tumorala”
In perioada octombrie 2016- octombrie 2021 in Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti au fost diagnosticate histopatologic 500 de cazuri de neoplasm mamar. Varsta medie a pacientelor este de 60 ani, cea mai tanara pacienta cu acest diagnostic avand doar 25 ani. Peste 90% dintre cazuri au fost forme de carcinom ductal si lobular.”