Antibioticele luate fara recomandare medicala stricta pot face mai mult rau decat bine.
SUUB se alatura campaniei Choosing Wisely (Alege Intelept) initiata de American Board of Internal Medicine Foundation privind informarea corecta a pacientilor si importanta comunicarii dintre pacient si medic. Astazi prezentam 5 intrebari pe care trebuie sa le aveti in vedere inainte de a lua antibiotice. Iata care sunt:
Am intr-adevar nevoie de antibiotic?
Care sunt riscurile si reactiile adverse?
Exista optiuni mai simple, mai sigure?
Ce costuri implica?
Cum sa iau antibioticele ca sa fie eficiente?
Antibioticele pot ajuta, dar pot face si rau. Vorbiti cu medicul curant pentru a fi sigur ca folositi antibioticele pentru o cauza potrivita si la momentul potrivit. Daca e obligatoriu sa luati antibiotice, luati exact cantitatea care vi-a fost recomandata.
Chiar aveti nevoie de antibiotice?
Adesea, persoanele in varsta iau antibiotice pentru: infectii ale vezicii urinare, infectii sinusale, ezeme (mancarime, eruptii rosii), pentru rani, sau pielea afectata in urma operatiei, dar si pentru raceli sau cand le curge nasul. Inainte de a lua antibiotice va recomandam sa intrebati medicul daca intr-adevar aveti nevoie de ele si daca ele reprezinta singura solutie de tratament pentru dumneavoastra. Intrebati, de asemenea, care sunt riscurile si beneficiile? RETINETI: ANTIBIOTICELE NU ACTIONEAZA IN CAZUL UNEI INFECTII VIRALE, SPRE EXEMPLU O BANALA RACEALA.
Antibioticele au riscuri: Trebuie precizat ca antibioticele pot preveni sau trata unele infectii, dar au si riscuri, precum: diaree, stare de greata si varsaturi, infectii vaginale, reactii alergice precum eruptii cutanate, umflarea fetei si a gatului, deteriorarea nervilor si a tendoanelor.
Daca utilizati prea multe antibiotice sau cand nu aveti nevoie de ele, s-ar putea ca la un moment dat sa nu mai fie eficiente. Aceasta este ceea ce se cheama rezistenta la antibiotic.
Ce puteti face ca sa nu ajungeti la tratamente cu antibiotice
Ca sa nu ajungeti in situatia unei probleme medicale ce necesita obligatoriu antibiotic si ca sa nu va confruntati cu infectii e bine sa va luati cateva masuri de siguranta: spalati-va frecvent pe maini, faceti-va toate vaccinurile, inclusiv cele antigripale, la timpul potrivit. Aveti rabdare si intrebati-va medicul daca puteti astepta cateva zile inainte de a incepe tratamentul cu antibiotice. Iar daca afectiunea persista, vorbiti din nou cu medicul daca antibiotocul este singurul tratament eficient.